Özel izinle giriliyor! Dünyada sadece ABD, Çin, Güney Kore ve Türkiye’de var

“`html

Burdur’da Koruma Altındaki Sığla Ormanı: Anadolu Sığla Ağacı’nın Eşsiz Yaşam Alanı

Burdur’un Bucak ilçesi Kargı Köyü civarında yer alan Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı, dünya genelinde sadece iki yerde görülen nadir bir tür olan Anadolu Sığla Ağacına (Liquidambar orientalis), ev sahipliği yapmaktadır. Burdur-Isparta Antalya sınırlarının kesişiminde, Aksu Çayı yatağı kenarında bulunan bu alan, endemik oluşu sayesinde Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar, 6. Bölge Müdürlüğü ve Burdur İl Şube Müdürlüğü, Bucak Şefliği ekipleri tarafından titizlikle korunmaktadır.

1987 yılında “Tabiatı Koruma Alanı” statüsü kazanan Sığla Ormanı, 83,82 hektarlık bir alanı kaplamakta olup, Türkiye’nin eşsiz ekosistem özelliklerine sahip yerlerinden biridir. Bu alan, elit ve izole yayılış özellikleri nedeniyle büyük öneme sahiptir.

Sonbahar mevsimiyle birlikte Sığla Ormanı’nda farklı bitki türlerinin sararan yaprakları, adeta bir renk cümbüşü yaratmaktadır. Havadan dron ile çekilen görüntüler, bu görsel şöleni bir yağlı boya tablosunu andıracak şekilde gözler önüne sermektedir.

“Dünyanın En Yaşlı Sığla Ağacı 200 Yaşında”

Özel izinle yalnızca bilimsel çalışmalara açılan bu alanda, Sığla Ormanı’nın korunmasından sorumlu DKMP Burdur Şube Müdürlüğü Bucak Şefi Ahmet Küçükyaman, konu ile ilgili şu bilgileri verdi: “Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı, toplamda 83.82 hektar genişliğindedir ve Sığla Ormanı’nın kapladığı alan 6 bin metrekareyi bulmaktadır. Dünyada sadece Türkiye, ABD, Çin ve Güney Kore’de bulunan Sığla ağaçları içerisinde Anadolu Sığla Ağacı, sadece ülkemizde mevcuttur ve bu tür, dünya çapında endemik bir statüye sahiptir. Türkiye’de Muğla ve Burdur’da orman kurabilen bu ağaç türünün en yaşlı örneği 134 santimetre çapında ve 200 yaşındadır.”

Sığla Ormanı

“Sığla Ormanı Koruma Çalışmaları ve Eğitim Programları”

Sığla Ormanı’nın korunmasına yönelik yapılan çalışmalara değinen DKMP Şefi Küçükyaman, “Öncelikle bilgilendirme ve bilinçlendirme projeleri gerçekleştiriyoruz. Bucak Şefliği personelimiz, yerel halkla iş birliği yaparak okullarda ve çeşitli alanlarda tabiat eğitimi düzenlemektedir. Bunun yanı sıra, alanın kaynak değerlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına Yönetim Planı hazırlanarak etkin bir yönetim sağlanmaktadır. Alana izinsiz girişlere karşı sık sık denetimler yapıyoruz.” dedi.

“Eğitim Gezileri İçin Özel İzin Gerekiyor”

Sığla Ormanı’nın titizlikle korunduğunu ve sürekli eğitimler düzenlendiğini vurgulayan Küçükyaman, “Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı ile alakalı eğitimler veriyoruz. Bu eğitimler, ya yerinde ya da sunum şeklinde gerçekleştiriliyor. Bilimsel amaçlarla başvuru yapan kişiler, gerekli izin süreçlerini tamamladıktan sonra alanı ziyaret etmekte ya da biz okullara giderek tabiat koruma alanının tarihi, önemi, biyolojik çeşitliliği ve korunması hakkında sunumlar yapmaktayız.” ifadesini kullandı.

Sığla Ormanı
1/16

Sığla Ormanı

2/16

“Sonbahar ile Renk Cümbüşü Yaşanıyor”

Sonbaharın gelişiyle birlikte Sığla Tabiatı Koruma Alanı’nda bitki çeşitliliği sebebiyle renklilik gözlemlenmektedir. Ahmet Küçükyaman, bu durumu; “Sığla Ormanı’nda farklı bitki çeşitliliği ile birlikte sığla ağacının geniş yapraklarının sararması sonucu ortaya çıkan muhteşem renk cümbüşü buradaki güzelliği artırmaktadır.” şeklinde ifade etti.

Sığla ağacının yaşam alanına ilişkin de bilgi veren Küçükyaman, “Sığla, alçak rakımlı ve bol su isteyen bir bitki türüdür ve sulak alanların yoğun olduğu bölgelerde yetişmektedir. Buradaki ortam, 300 rakımda bulunması ve çevresindeki baraj suyu ile Aksu Çayı’nın varlığı sayesinde bu tür için ideal bir yaşam alanı sunmaktadır.” diye belirtti.

“`